Tornar a l'inici   Com contactar   Enllaços d'interès   Castellano  
Quienes somos   Donde estamos   Areas   Biblioteca
 
 
 

Preguntes més freqüents
 

Quan convé consultar en relació amb un infant o adolescent?
Quan els pares o l’escola detecten malestar o sofriment psíquic, alteració en el comportament, dificultats de comunicació o en les habilitats socials i problemes d’aprenentatge en relació amb el que s’esperaria per a l’edat i nivell de desenvolupament.
A partir de quina edat convé consultar?
Com més aviat es consulti més possibilitats hi haurà de solucionar els problemes, s’estalviarà sofriment als nens i a les famílies i s’evitaran complicacions, tant afectives com escolars o socials.

No s’ha d’oblidar que
més del 70% dels problemes psicològics de la vida adulta s’originen en la infància.

Existeixen problemàtiques que apareixen ja durant els primers mesos de vida, la primera infància, altres en l’etapa escolar i, finalment, n’hi ha que eclosionen o són específiques de l’adolescència.
Consultar amb un psicòleg suposa que l’infant o adolescent pateix una malaltia o un trastorn psicològic greu?
No.
Consultar permet diferenciar els símptomes causats per situacions evolutives, problemes psicoeducatius i relacionals, d’aquells altres problemes més greus que tenen l’origen en un trastorn endogen.
Quina funció té una primera visita amb un psicòleg?
La primera visita té la funció de comprendre —tant el professional com els pares— la tipologia del problema presentat i les possibles causes que l’originen.

Posteriorment, es proposa una orientació i, en cas que sigui necessari, una estratègia terapèutica i una presumpció de pronòstic.

L’objectiu és sempre doble: per una banda, no “psiquiatritzar” els conflictes de la infància i la joventut, i per l’altra, detectar els símptomes de risc que sí que poden implicar disfuncionalitats importants si no són tractades.
N’hi ha prou amb un sola visita per orientar un diagnòstic i un tractament?
Habitualment convé fer una sèrie de visites de valoració clínica/diagnòstica.
En alguns casos caldrà fer estudis/proves psicomètriques per precisar diagnòstics o analitzar capacitats específiques: memòria, atenció, intel•ligència, etc.
Qui ha d’acudir a la primera visita?
En general, en consultes per a infants/adolescents, sempre és aconsellable una primera consulta a soles amb els pares.
En el cas d’adolescents, segons situació i grau d’implicació del jove en la seva problemàtica, pot ser aconsellable una primera visita conjunta.
 
  Tornar a l'inici   Avís legal   Mapa del web   Última actualització: 20/04/2024