Tornar a l'inici   Com contactar   Enllaços d'interès   Castellano  
Quienes somos   Donde estamos   Areas   Biblioteca
  La jubilació
 
Si el desig vital
està “sota mínims”,
per què no
consultar un
psicòleg?

 

L'etapa de la jubilació.
La jubilació enfronta a les personas amb l’inici de l’última etapa de la vida, així com als nombrosos canvis que comporta la desaparició de la vida laboral. Aquests canvis sovint es poden viure com a pèrdues, de vida social, de potencial econòmic, de companys i d’amics, de rol social i de tantes altres coses, que poden provocar malestar. A més de les pèrdues econòmiques i de xarxes social derivades de la vida laboral, les persones es troben amb una disminució de les potencialitats físiques, de mobilitat o sexuals. També s’enfronten a molèsties i dolors corporals, a la pèrdua del cabell o a les arrugues.
Aquestes vivències de pèrdua poden implicar problemes psicològics com l’aïllament, la depressió, l’angoixa, el temor a la dependència i, fins i tot, la por a la mort.
Com enfrontar positivament la jubilació?
La jubilació pot ser una etapa d’evolució personal molt rica, ja que suposa molt temps lliure que pot dedicar-se a altres coses que la feina ha impedit realitzar fins el moment. És el temps per a les aficions, les relacions i l’exercici físic, afavorint una època d’oportunitats i d’experiències noves.
Mantenir les xarxes socials i familiars és molt important. Les persones jubilades poden ajudar els seus fills en la tasca d’atendre els nens, per exemple. Poden sortir amb els seus amics, anar al cinema, a passejar o dur a terme aquells interessos per als quals mai han tingut temps. Si no tenen amics, les ciutats, mitjançant els seus dispositius, disposen avui dia de centres cívics que propicien el vincle social i la realització d’activitats.
D’altra banda, existeixen moltes facilitats econòmiques per poder anar al cinema o a espectacles, museus i exposicions i, fins i tot, per fer viatges molt bé de preu fora de temporada. Els ajuts socials per al transport i l’activitat cultural suposen un pont de plata per a tots aquells jubilats que desitgen mantenir-se actius, vius i amb capacitat per experimentar coses noves a la vida. Les activitats populars, com les festes i els balls dels barris de la ciutat, també faciliten el vincle social i la distracció dels jubilats que, a més de gaudir-ne, poden oferir el seu temps per a les tasques d’organització.
El temps de la jubilació pot ser viscut com el temps de l’oci, les vacances ben merescudes després de tants anys de treball i, fins i tot, el temps de nous aprenentatges. Cursos d’Internet, de balls de saló, de pintura o de teatre, entre una infinitat d’ofertes, estan oberts a les persones jubilades que siguin capaces de mantenir viu el desig.
Jubilació i estil de vida.
Practicar exercici és fonamental per evitar els problemes de salut que comencen amb aquesta etapa, així com establir dietes sanes, baixes en sucres, greixos i alcohol que ajuden a sentir-se millor. La medicina alternativa, com l’homeopatia i la medicina natural, disposa de medicaments i tècniques que ajuden força a suportar aquest període vital d’envelliment. La realització d’activitats físiques com la natació, els llargs passejos, anar amb bicicleta, el tai-xi... ajuda moltíssim a sentir-se actiu, vital i en armonia amb el propi cos, a més de facilitar les relacions socials.
I si la jubilació costa i deprimeix…
Com a qualsevol altra etapa de la vida, el desig, els interessos, les relacions amb els altres i la passió de viure són el que fa que la vida valgui la pena ser viscuda. I, com a qualsevol altra època de la vida, la “claudicació vital “ és el que porta a la depressión i l’ansietat. Si es consulta un psicòleg, es pot millorar i retrobar l’ànim de viure, així com inventar noves maneres de gestionar els esculls que aquesta etapa crucial de l’existència pot posar en el nostre camí.
 Tornar
 
 
  Tornar a l'inici   Avís legal   Mapa del web   Última actualització: 18/07/2024